FOR GIRLS | GASTRO
Sziasztok! Volt már hasonló menü ahol mutattam nektek reggeliket, suliba vivős ételeket. Ezt itt visszanézheted, de most azonban + új 8 recepttel készültem számotokra! :) Jó étvágyat!
1. Pitaszendvics
Hozzávalók (2 db-hoz):
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
2. Tortillatekercs
Hozzávalók (kb. 10 tekercshez):
A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot.
Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.
3. Pulykás-almás tekercs
A tortillalapra kenj alapként bármilyen típusú mustárt, amit szeretsz, sőt akár tehetsz még erre egy vékony réteg majonézt is az íze kedvéért, ha ezt a nyalánkságot szereted. Mustár és majonéz helyett tökéletesen megteszi a margarin is. Erre szórj vékony csíkokra vágott vagy reszelt cheddar sajtot, majd fektesd rá a pulykamellszeleteket. A legjobb, ha több, kifejezetten vékonyra vágott szelt húscsíkot használsz, mert így könnyebben feltekerhető a tortilla. A pulykára jönnek az almaszeletek, majd végül az egész kompozíció tetejére fektess egy szép salátalevelet. Tekerd fel, és vágd össze kis hengerekre.
4. Borzas csirkemelles hamburger mustáros joghurttal
Hozzávalók (1 adaghoz):
A csirkemellet csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a kézzel összetördelt kukoricapehely és zsemlemorzsa keverékében. Forró olajban süssük ropogósra a csíkokat. Tegyük félre. A joghurtot keverjük el a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. A félbevágott zsemlére helyezzünk salátát, karikázott zöldségeket, rá a csirkecsíkokat, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel.
5. Házi müzliszelet
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl.
6. Házi perec
Hozzávalók (kb. 8 db-hoz)
A tésztához:
A főzéshez:
A tetejére:
Elkészítés:
7. Csokis zsemle
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)
8. Pizzás táska
Hozzávalók (4 táskához):
Készítsük el előző nap a szószt: a felkockázott paradicsomokat keverjük el a sűrített paradicsommal, az aprított fokhagymával, az olajjal, oregánóval, sóval és frissen őrölt borssal. Takarékon forralva főzzük 20 perc alatt sűrűre a szószt. Reggel frissen süssük ki a táskákat: melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tekerjük ki a leveles tésztát, a sütőpapíron vágjuk 8 téglalapra (2 sorban 4-4 darab legyen). Az egyik sor tésztáit kenjük meg paradicsomszósszal (hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet), helyezzünk rá sonkacsíkokat, szórjunk rá reszelt sajtot. A másik sor téglalapra késsel vágjunk csíkokat, itt is hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet. A sütőpapír segítségével hajtsuk a vágott lapokat a töltelékesre, nyomkodjuk össze a széleket. Kenjük meg a táskákat a felvert tojással, és süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.