Sziasztok! :)
Ebben a menüben bemutatok nektek néhány receptet. Ha unjátok már a szokott tízórait a suliba vinni, vagy ha egyszerűen csak egy kis nassolásra vágysz akkor tarts velem! :) A legtöbb receptet Viszkok Fruzsi "adta", ezekről találhatsz videót is you tuben. :)
REGGELIK, SULIBA VIVŐS ÉTELEK
1. Banános palacsinta
1. Két db. banánt villával törj össze, hogy minél puhább legyen, majd adj hozzá 2 db. tojást, végül pedig dolgozd össze őket egyenletesen.
2. Ha összedolgoztad a masszát, rakj bele egy fél kanál sütőport is.
3. Olajos serpenyőben 1-1 ek. mennyiséget süss meg alacsony hőfokon, mivel nagyon gyorsan odakap.
4. Tálald mogyorókrémmel/mézzel/fahéjjal/mazsolával, ízlés szerint.
2. Zabkása
1. A kívánt mennyiségű zabkásához adj hozzá ugyanannyi vizet, a lényeg, hogy a folyadék pont elfedje, majd ezután magas hőfokon tedd 2 percre a mikróba.
2. Miután kivetted a mikróból, ízesítsd fahéjjal, esetleg mézzel ízlés szerint, végül adj hozzá egy kevés tejet is.
3. Végül tegyél a tetejére szintén ízlés szerint gyümölcsöt.
3. Tükörtojás, kicsit másképp... :)
1. Pogácsaszaggatóval (vagy esetleg bármilyen formával) "vágd" ki a kenyér közepét. A kenyérszeletet tedd félre köretnek.
2. Tedd olajozott serpenyőbe a kenyeret, majd a közepébe üss egy tojást, végül pedig egy csipet sóval izesítsd a még meg nem főtt tojást.
3. Többször mozgasd meg a serpenyőben a kenyeret, nehogy odaégjen, viszont ezzel a módszerrel a kenyérnek is finomabb íze lesz.
4. Végül pedig vágj hozzá zöldségeket, esetleg sonkát, parizelt.
4. Levelestésztába göngyölt virsli
1. Szeleteld fel a levelestésztát kb. 1-2 ujjnyi szélesre. Levelestésztát készíthetsz házilag is, de meg is vásárolhatod a gyorsaság kedvéért. :)
2. Tekerd be a virsliket a levelestésztába, majd helyezd be őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
3. Kend meg a virsliket tojássárgával.
4. Ízlés szerint tehetsz rájuk szezámmagot, sajtot, de natúran is hagyhatod.
5. Végül tedd be a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 45 percig 200°-on.
5. (Kókuszos-banános) chia puding
1. Keverj össze 1 bögre tejet 1/4 bögre chia maggal, majd 2 ek. mézzel.
2. Öntsd ki egy pudingos tálba, aztán tedd 1 éjszakára hűtőbe.
3. Mikor reggel kiveszed, már bármivel izesítheted.
Pl.:
4. Egy banán felét törj szét egy villával és keverd össze a chia pudinggal.
5. A banán többi részét vágd fel, és tedd rá a pudingra, csak a kinézet kedvéért. :)
6. Végül pedig szórd meg kókuszreszelékkel.
6. Mézes-banános pirítós
1. Piríts meg egy kenyeret.
2. Ha kellőképp megpirult, oszlass el rajta egy kevés mézet, de méz helyett vajat is használhatsz.
3. Végül pedig rakj rá banánkarikákat, az egészséges étkezés kedvéért chia magot is szórhatsz rá.
NASIK
7. Babapiskótás banános finomság
1. Vágj fel annyi banánt karikákra, amennyit szeretnél készíteni.
2. Ha felvágtad a banánt (banánokat), fogj két kerek babapiskótát, és tégy be közé egy banánszeletet, amit szúrj át egy fogpiszkálóval.
Naturan is fogyaszthatod, de ha szeretnél még egy kis extrát akkor olvass tovább. :)
3. Olvassz fel egy tábla csokoládét, amiben hempergesd meg a babapiskótás banánokat. Ha még tovább szeretnéd fokozni, akkor tortadarát is szórhatsz rá.
8. Banános-zabkásás keksz
1. Törj fel 2 db. banánt villával, majd dolgozd össze a zabpehellyel.
2. Ízlés szerint tehettek hozzá még mazsolát, diót, csokit, kókuszreszeléket, bármit amit találtok otthon. :)
3. Egy kanál segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe képezz belőlük korongokat, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
4. Tedd sütőbe, kb. 30 percig 200°-on süsd meg. Akkor jó, ha már aranybarna.
9. Répa ropi
1. Hámozd meg a répát, majd vágd fel vékony, ropi szeletekre.
2. Ezt tedd bele egy tálba, aztán önts rá olívaolajat, fűszerezd sóval és borssal, esetleg szezámmaggal is megszórhatod.
3. A répa "ropikat" tedd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd mehet a sütőbe min. 45 percre 200°-on. Tovább is benttarthatod, ha ropogósabb eredményt szeretnél.:)
10. Churros
1. Egy lábasba tegyél 1.5 tk. kristálycukrot, 0.5 tk. sót, 4 ek. étolajat, 250 ml vizet majd ezeket forrald fel.
2. Ha felforrt, adj hozzá 130 g búzalisztet, és keverd addig, míg össze nem áll egy tésztalabdává.
3. A kapott "tésztalabdát" helyezd bele egy csillagfejes nyomócsővel ellátott habzsákba.
4. Kb. 10 cm-es csíkokat adagolj a felforrósított olajba, és süsd aranybarnára. Ha mindkét oldala kellően megsült, akkor helyezd őket egy szalvétával ellátott tálcára.
5. Hempergesd meg a csíkokat cukorba, amihez ízlés szerint fahéjat, esetleg kókuszreszeléket is adagolhatsz.
6. A csokiszószhoz forralj fel 125 ml habtejszínt, majd ezalatt vágj kisebb darabokra egy tábla étcsokit. (ízlés szerint lehet tej vagy fehércsoki is)
7. Tedd a csokit egy tálba, majd a felforrósított habtejszínt öntsd bele, végül keverd addig, míg egynemű nem lesz.